Home » Issues » Ramps 1.4 power failure

Ramps 1.4 power failure

This is a little heads up on an issue I ran into a while back regarding my 3D printer and Ramps 1.4. The symptom  where that although the printer worked when connected to the USB and external power the LCD went blank. When using just the external power supply it didn’t function correctly. The most obvious thing was when connected just though the USB to the computer the LCD interface worked but once external power was applied the LCD went blank. After a lot of looking around I found it was all about a 5V power regulator on the mega board. In fact on the board below you can see a three prong power regulator right there on the lower left next to the power plug. I ordered a new regulator “10 Pcs AMS1117 LM1117 1117 5.0 H342TE 5V 1A Voltage Regulator SOT-223 from eBay and was good to go. In all honestly I just bought the new board on amazon for 40 dollars and fixed the old one later for a backup.

 

.810a+loZFWL._SL1500_

Advertisements

1 Comment

  1. julia freeman says:

    Thank you sooooo much! I had exactly the same problem and your post gave me the solution!
    Thank you again

    Julia

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: